Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  • Assen - Groningen - Hoogezand - Sappemeer - Stadskanaal
  •  0852500875

Elke relatie is uniek, dus ook het beëindigen van de relatie. Daarom is scheiden maatwerk.

 

Hoe werkt het?

 

Als jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan moet er veel geregeld worden. Wat precies geregeld moet worden verschilt per scheiding. De eerste stap is het kiezen van de juiste scheidingsbegeleider. Het is belangrijk om iemand te kiezen waar jullie beiden vertrouwen in hebben en die kennis van zaken heeft. Daarom bieden wij een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan, zodat jullie eerst kunnen ervaren of jullie bij de juiste scheidingsbegeleider aan tafel zitten. Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we welke stappen in jullie situatie nodig zijn en hoe wij jullie hierbij kunnen helpen.

 

Afspraken maken en vastleggen
Bij iedere scheiding is het van groot belang om goede afspraken te maken en deze ook goed vast te leggen. Denk aan het verdelen van bezittingen en schulden, zoals het huis en de hypotheek, de inboedel, de auto’s en pensioenen, de verzorging van de kinderen en alimentatie. We gaan samen op zoek naar mogelijkheden die passen bij jullie wensen, we adviseren jullie over de gevolgen van bepaalde keuzes en als jullie het niet eens zijn bemiddelen wij als mediator met als doel dat jullie er samen uitkomen.

Als over alle onderwerpen overeenstemming is bereikt, worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.

 

Afwikkeling

De volgende stap is het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Omdat jullie samen afspraken hebben gemaakt, doen jullie de aanvraag bij de rechtbank ook samen. Het voordeel hiervan is dat de scheiding sneller geregeld is en de kosten vaak lager zijn. Nadat de scheiding is uitgesproken door de rechtbank zorgen wij voor inschrijving in het register van de burgerlijke stand bij de gemeente. Hiermee is de scheiding geregeld. 

De afspraken die jullie hebben gemaakt kunnen nu worden uitgevoerd. Dit betekent dat de tenaamstelling van bezittingen en schulden wordt aangepast conform de gemaakte afspraken en de pensioenuitvoerders geïnformeerd worden over de afspraken met betrekking tot de pensioenen. Als één van jullie de gezamenlijke koopwoning behoudt is dit ook het moment waarop het ontslag van de ander uit de hypotheek geregeld wordt.

 

Evaluatie en nazorg

Nadat alles geregeld is nemen we nog een keer contact met jullie op om er zeker van te zijn dat alles naar wens verlopen is. Hoe bevallen de gemaakte afspraken in de praktijk? Zijn er nog vragen of onduidelijkheden? Als we jullie nog ergens mee kunnen helpen doen we dat graag. De belastingaangifte is hierbij een belangrijk aandachtspunt. In het jaar van scheiding worden hier veel fouten bij gemaakt. Wij adviseren om die reden voor de belastingaangifte een specialist in te schakelen en zijn graag bereid vragen over de fiscale consequenties van de scheiding te beantwoorden.

 

Emoties

Naast deze praktische zaken zullen emoties een rol spelen. Het is niet vreemd om tijdens een scheiding heftige emoties te voelen. Misschien ben je bang, teleurgesteld of boos. Jullie kunnen allebei heel andere emoties voelen, waardoor je elkaar niet goed begrijpt. Dit maakt het lastig om samen goede afspraken te maken over de scheiding. Daarom geven wij ruimte voor de emoties die er zijn en helpen wij als mediator om ondanks de emoties in gesprek te blijven en samen tot goede afspraken te komen. Zo houden we de vaart er in zonder iets te overhaasten.