Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  • Assen - Groningen - Hoogezand - Sappemeer - Stadskanaal
  •  085-2500875 (lokaal tarief)
19-07-2017

Bank op de vingers getikt.

Het kan aantrekkelijk zijn om hypotheekrente vooruit te betalen. Banken zijn er vaak niet blij mee. Maar volgens het klachteninstituut kan een bank het niet weigeren.

Soms kan het aantrekkelijk zijn hypotheekrente vooruit te betalen. Om bijvoorbeeld in december alvast de hypotheekrente voor het eerste half jaar van het nieuwe jaar te betalen kan in sommige gevallen fiscaal goed uitkomen. Maar niet iedere bank wil daar in mee gaan. 
Het klachteninstituut Kifid heeft nu uitspraak gedaan in een zaak waarin de Rabobank weigerde om mee te werken aan het vooruitbetalen. De bank wilde hier eind 2016 niet aan meewerken, omdat zoiets voor de bank extra kosten met zich meebrengt. Maar volgens het klachteninstituut was de afwijzing van de bank onterecht. Door de uitspraak heeft deze klant van de Rabobank recht op een vergoeding van 300 euro voor misgelopen fiscaal voordeel.

Wanneer is hypotheekrente vooruit betalen aantrekkelijk?

Het aan het eind van het jaar vooruit betalen van hypotheekrente kan meerdere voordelen hebben. Door de betaling nog in het oude jaar te doen wordt natuurlijk ook de belastingteruggave, die daarmee samenhangt, eerder ontvangen. Maar daarnaast kan het ook nog de volgende voordelen hebben:

  • Wanneer over het volgende jaar een lager inkomen wordt verwacht, kan dit gepaard gaan met een lager belastingtarief. Maar indien het inkomen dit jaar met een hoger belastingtarief wordt belast, kan een vooruit betaald bedrag aan hypotheekrente ook nog tegen dat hogere belastingtarief worden afgetrokken. Het vooruit betalen van verschuldigde rente levert in dat geval een hoger fiscaal voordeel op. 
  • Ook bij het bepalen van de vermogensrendementheffing kan een voordeel ontstaan. Immers op 1 januari kijkt de belastingdienst hoeveel te belasten vermogen op dat moment aanwezig is. Maar indien in december nog gauw een bedrag aan rente vooruit betaald wordt, zal het te belasten vermogen in het nieuwe jaar lager zijn. Met een lagere aanslag in de vermogensrendementheffing tot gevolg. 

Mag de bank kosten rekenen voor het vooruit betalen?

Volgens de uitspraak van het Kifid mogen banken kosten rekenen. Maar het moet wel gaan om redelijke kosten. Ze moeten te herleiden zijn naar de werkzaamheden die verricht worden. Ook moet de klant hier vooraf over geïnformeerd worden. Van de Belastingdienst mag je maximaal 6 maanden vooruit betalen.

Hoe staan de banken hier tegenover?

Ze krijgen het geld eerder, maar toch zijn ze er niet blij mee. Banken moeten namelijk extra kosten maken om het te incasseren, verwerken en administreren. Businessinsider.nl heeft eind 2015 onderzocht in hoeverre de drie grote banken bereid zijn om mee te werken aan het vooruitbetalen van hypotheekrente. De ING was hiertoe bereid, de Rabobank en de ABN Amro niet.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens